Viscerale manipulaties

Wat is Viscerale Manipulatie?

Viscerale Manipulatie is een techniek die er op gericht is om het bindweefsel rondom de organen, bijvoorbeeld de nieren, zo soepel mogelijk te krijgen en/of te houden waardoor de organen vrijelijk kunnen bewegen. Hierdoor functioneren de organen beter en kunnen klachten elders in het lichaam afnemen of zelfs verdwijnen. Hoe kan dat?

Het bindweefsel houdt niet alleen onze organen op hun plaats, het verbindt ook alle onderdelen in ons lichaam. Hierdoor is het mogelijk dat als er ergens in het lichaam spanning in het bindweefsel optreedt, dit via hetzelfde bindweefsel getransporteerd kan worden naar een heel andere plaats in het lichaam.

Door een operatie of een ontsteking kan bijvoorbeeld een verkleving ontstaan in het bindweefsel waardoor het bindweefsel minder beweeglijk en rekbaar wordt. Na verloop van tijd kunnen elders in het lichaam klachten ontstaan bijvoorbeeld in spieren of gewrichten.
Nog later kunnen er klachten ontstaan in de organen zelf, zoals obstipatie, maagzuur etc.
En zo is het mogelijk dat nekpijn of migraine het gevolg is van een in het verleden uitgevoerde operatie aan de blinde darm. In de wetenschap wordt dit ook wel ‘referred pain’ genoemd (pijn op een andere plek dan de aandoening).

Het viscerale systeem is neurologisch en mechanisch sterk verbonden met het bewegingsapparaat. Klachten kunnen daarom lichamelijk en/of geestelijk van aard zijn. Het lichaam kan gebeurtenissen opnemen en bewaren tot in de kleinste cellen. Dat verklaart waarom bij het vrijmaken van de organen er naast warmte en bewegingen ook emoties en herinneringen los kunnen komen. Herinneringen die een ?vergeten? voorval uit het verleden, bijvoorbeeld een val, in verband kunnen brengen met de huidige klacht.

Wat doet de Visceraaltherapeut?

Een visceraaltherapeut onderzoekt de beweeglijkheid van het bindweefsel en gaat daarna met zachte handtechnieken de beweeglijkheid bevorderen.

De aandacht is in het bijzonder op de organen gericht omdat hier de meeste spanningen ontstaan. Daarnaast richt het onderzoek en de behandeling zich ook op de wervelkolom, het bekken en de gewrichten die de inwendige organen omgeven. Op deze manier wordt een goed bewegend orgaansysteem tot stand gebracht en kan het lichaam beter functioneren.