Craniosacraal therapie

Bewegen doet leven

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Soms worden we daarin beperkt of gehinderd door bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid, slecht slapen of door emotionele overbelasting.

Klachten zijn talrijk en ontstaan spontaan of zijn soms al jaren aanwezig. Vaak is oorzaak al lang geleden ontstaan door bijvoorbeeld een val, een ongeluk, infectieziekte (bv pfeiffer), een operatie en of door emotionele problemen.

De kans is groot dat in het verleden er verklevingen in het bindweefsel zijn opgetreden waardoor het bewegen van het bindweefsel wordt belemmerd. Na jaren ontstaan dan geleidelijk of opeens klachten omdat het lichaam niet meer de kracht heeft om te compenseren.
De CranioSacraal therapie biedt in veel gevallen een oplossing voor deze klachten. Met deze therapie worden de verklevingen in het bindweefsel opgezocht en behandeld. Hierdoor neemt het zelfherstellend vermogen van het lichaam toe en nemen de klachten af.

Wat is CranioSacraal therapie?

In de CranioSacraal therapie (CST) gaan we ervan uit dat naast de twee primaire levenssystemen, als de hartslag en de ademhaling, er nog een derde levenssysteem bestaat namelijk die van het ritme van het hersenvocht.

Het CranioSacrale systeem bestaat uit hersen- en ruggenmergvliezen; botten van schedel(cranio) tot heiligbeen(sacrum) die een bescherming vormen voor hersenen en ruggenmerg en het hersenvocht(liquor).

Naast het ritme kun je voelen of de vliezen (bindweefsel) vrij lopen en of de botstukken van de schedel een optimale en juiste beweging kunnen maken.

Een verstoring van dit systeem kan tot allerlei klachten leiden.
Het CranioSacrale systeem kan beperkt worden wanneer te veel spanning wordt vastgehouden binnen het systeem of in de omliggende weefsels.Zo’n gebied met verhoogde spanning wordt ook wel een blokkade of ‘energiecyste’ genoemd’. Deze energiecysten kunnen een emotionele component bevatten die tijdens de behandeling vrij kan komen. De begeleiding bij het vrijkomen van opgeslagen emoties en gevoelens, het beleven, onderzoeken van de functie en het verwerken daarvan kan er voor zorgen dat het CranioSacrale systeem in balans gebracht wordt.

Bindweefsel is de bindende factor binnen ons lichaam. Het zit om spieren, organen, botten, bloedvaten, zenuwen heen. Alles is dus direct of indirect met elkaar verbonden. Het bindweefsel geeft steun en bescherming en het is heel belangrijk voor de beweeglijkheid van het lichaam. Zit er een beperking in dit bindweefsel dan kan het ergens anders een klacht veroorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld nekklachten uit een te hoge spanning rond de nieren ontstaan!

Het lichaam beschikt over een zelfhelend vermogen. Als je verkouden bent gaat dat doorgaans na een paar dagen gewoon over, maar soms lukt dat niet.
Na een ongeluk, ziekte, operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfhelend vermogen verminderd zijn waardoor het lichaam hulp nodig heeft om van zijn klachten af te komen.

Met CranioSacraal therapie wordt het zelfhelend vermogen weer op gang gezet en kunnen de beperkingen in het weefsel zich weer herstellen. CranioSacraal therapie richt zich dus niet op de aandoening of ziekte, maar behandeld een systeem.